הסיניים הקדמונים שראו שהמציאות שבה אנו חיים מורכבת מדואליות של שני כוחות מנוגדים אך משלימים: אור וחושך, זכר ונקבה, יום ולילה וכו'. השכילו גם לראות שבין שני הניגודים האלו, בין היין ליאנג, קיימת מערכת יחסים ואינטרקציה תנועתית/אנרגטית שלה קראו בשם צ'י.
תוך התבוננות עמוקה יותר הם קטלגו את הצ'י לחמש תתי איכויות:
צ'י אש, צ'י מים, צ'י אדמה, צ'י מתכת וצ'י עץ.
למעשה הם הבינו, שבכדי להגיע לאיזון והרמוניה פנימית, כפי שקיים בטבע, יש להרמן ולוסת את חמשת איכויות הצ'י שבאדם. איכויות אילו באות לידי ביטוי אצל האדם ברמה הפיזית, הרגשית והמנטלית.
ניתן לקרוא עוד על איזון חמשת האלמנטים והתמרתם לתכונות נעלות של: סובלנות, אהבה, חמלה, אומץ וחכמה במאמר אחר בבלוג.
איכות צ'י המים באה לידי ביטוי בתנועת אצירה וגיבוש בתוך הגוף.
היא מקושרת לדחפים, ליצריים, לפחדים ולכוח הרצון שלנו.
כל האספקטים האלו קשורים לחלקים היותר פרימיטיביים וההישרדותיים הקיימים באדם.
חולשה באיכות צ'י המים בגוף תבוא לידי ביטוי בחולשה וניוון של סחוסים, מפרקים ועצמות, כאבי גב תחתון וברכיים, בעיות פוריות, אין אונות, חולשה של שרירי הבטן, טינטון באוזניים ועוד.
תסמינים אלו לרוב מופיעים בגיל מבוגר יותר ומעידים על החלשות של אנרגית האצירה והגיבוש בגוף.
ברמה הרגשית, חולשה באיכות צ'י המים תגרום לאדם לחוות את החיים מתוך פחד ותחושת הישרדות והוא עלול כתגובה לכך להפוך להיות יותר עוקצני וביקורתי כלפי סביבתו.
ברמה המנטלית, צ'י המים מבטאים את כוח הרצון. זהו הכוח להגשים את עולם הרוח בחומר. כוח הרצון שואף להנכיח את המחשבות והרצונות שלנו ולהביא אותם לידי ביטוי ממשי במציאות. כוח הרצון שואב את כוחו מצ'י המים, מאנרגית הכליות. הפרדוקס הוא שאם נאפשר לו לממש כל התשוקות, היצרים והדחפים שלנו, הוא יגזול עוד ועוד אנרגיה מהגוף. לכן, עלינו ללמוד לוסת ולשמר את איכות צ'י המים בגוף, את מקור אנרגית החיים שבתוכנו. עלינו להקפיד לא לבזבזה בפזיזות ולא לממש כל תשוקה או רצון, בכדי שנוכל לחיות חיים יותר ארוכים ומלאים ולמצות את הפוטנציאל (הגורל) הטמון בנו.
התנועה שתרגלנו בשיעור האחרון (וריאציה של רקמת המשי) פועלת ישירות על איכות צ'י המים. היא מסייעת לרכז ולגבש את הצ'י בחלל הבטן (דאן טיאן) ולשנע אותה בעדינות באזור הכליות. התרגול התחיל בפתיחה של החזה, הסרעפת וכלוב הצלעות, בכדי שהנשימה והאנרגיה יוכלו לשקוע מטה לתוך חלל הבטן. הסיבה לכך, היא כי אזורים אלו נוטים להסגר ולהתכווץ בעקבות דחק כרוני ומונעים מהצ'י לשקוע. כשאזורים אלו פתוחים, ניתן לשקוע מטה ופנימה לתוך הליבה ולחזק את איכות האצירה והגיבוש.
מעבר לשקיעה של הצ'י, חשוב מאוד לשים לב לנשימה הפוכה להפניית כפות הידיים למרכז הגוף, המסייעות גם הן לנתב את הצ'י לאזור חלל הבטן ולכליות.
לסיכום:
1. צ'י המים מבטא תנועה אנרגטית של שקיעה, אצירה וגיבוש.
2. הביטוי הפיזי של צ'י המים הוא איבר הכליות.
3. הביטוי הרגשי הוא הפחד.
4. הביטוי המנטלי הוא כוח הרצון.
5. עלינו לחזק את איכות השקיעה, האצירה והגיבוש בשביל לחזק את איכות צ'י המים בגוף.
Comments